2011. március 8., kedd

Nőnapi gondolatok

Számomra ez az  "ünnep" kong az ürességtől!Mit is ünneplünk ma?
A régi értékeket,amiket a nők éltek meg,a nők adtak tovább,mára már sikerült levedleni : odaadás,gondoskodás,a fészek őrzése.Ilyen jelzők sok nőben ellenérzést,dacot,lekicsinylést váltanak ki.Ez a felfogás már olyan erősen beépült a társadalomba,hogy lehetetlen kitörölni.De nézzük,mit kapott a nő ez helyett.És most nem arra összpontositok,hogy most már a nő is nyugodtan agyon dolgozhatja magát reggeltől-estig,ez már tulajdonképpen elvárás is a társadalom részéről.Főleg,hogy közben a gyerek a bölcsiben,oviban koleszban,suliban,itt-ott van,de hát az csak előnyére válik,mert majd jól szocializálódik,vagy mi.Meg különben is felvilágosodottság van és olyan nincs,hogy otthon(melege).
Nem tudom nem látni azt,hogy a nő használati cikk.A média minden fronton támadja,támogatja,hogy hány kilónak kell lennie,milyen rövid szoknyát kell felhúznia,milyen sminket kell magára kennie,milyen frizurát kell viselnie stb.stb.,hogy elcsábitsa,elvarázsolja a férfit.Félre értés ne essék,nem a csinossággal van gond,hiszen melyik nő ne  szeretne mindig csinos lenni,akár mindennapos bevásárlásnál is. A gond ott van,hogy a média és a társadalom élvezeti cikké degradálja a nőt.És ami a legfurcsább,a fene nagy felvilágosultság mellett,ellenére vagy éppen azért(!) a nő belemegy ebbe a játékba.
A környezetemben azt látom,hogy egyre jobban lezüllenek a lányok.Pia,cigi,drog,szex.Talán mert ez a menő?
Kérdeztem párszor lányokat,mikor nagy hévvel mesélték hétvégi élményeiket,aminek az volt a lényege,hogy ki mennyit ivott,mennyire volt részeg és vajon mit csinált részeg fejjel.De nem kaptam semmi értelmes választ,talán mert nincs rá értelmes válasz.Véleményem, szerint az ürességet kell valamivel,valahogyan kitölteni.
De,ha már üresség van,ott egyértelmű,hogy valami nem stimmel.Ha már a nő elutasitja az olyan őskori értékeket,mint odaadás,érzékenység,gondoskodás,legalább jó dolgokért adná oda cserébe,nem pedig olyanért,amibe tönkre megy.
Nem tudom övezte-e tisztelet valaha a női nemet?Engedett-e a férfi uralmú társadalom ilyen nagylelkűséget a nőnek?Mert manapság a divatos élvezeti cikk nőkön semmi tiszteletre méltó nincs.A régi értékek nevetségessé téve,úgyhogy akik ezt követik (és követik és igyekszenek követni sokan),szintén nem számithatnak sok tiszteletre,esetleg megmosolygásra.
Ez a mai helyzet és szörnyen üres ez az "ünnep".


5 megjegyzés:

  1. Mélységesen egyetértek! Valami nagyon elromlott, valamit újra kellene tanulni. Talán kevesebb boldogtalan ember lenne, a szerepek újra a helyükre kerülnének. Persze a korlátok nélkül.
    Erről megint sokat lehetne beszélni, jó gondolatindító!

    VálaszTörlés
  2. Csatlakozom libuchoz:)errol azt hiszem napokig lehetne most beszelni.
    Nagyon tetszik a tiszta, oszinte gondolatmeneted es maximalisan egyetertek.
    Annyit hozzateszek szomoruan:(magam rakerestem hetvegen , hogy miota is unneplik, es valojaban a munkas nok unnepe ez, nem a Noi nem tisztele van unnepelve.Ami azert is hangoztt hulyen, mert kifejezetten utalom, amikor csak az a no szamit munkasnak, aki eljar valahova.Tisztelet a kivetelnek, de nagyon sok helyen szinte mar mar szorakoznak a nok, nem dolgoznak, ahogy az elo van adva.Az anyasag, es azok az ertekek valoszinu igy, ezzel a kifejezessel kezdodtek lejaratodni.Az anya, aki a csaladot vigyazza, otthon teremt, gyerekeit hagyomanyokra tanitja, es valahol peldat allit nekik onmagaval, az nem dolgozik, mert mar nagyon regota csak az szamit valakinek, akinek valamiert fizetest adnak.

    Szep estet Neked, es elnezest a hosszusagert:)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Artemis!
    Én is csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz. Nálam néhány hete telt be a pohár azzal, hogy újságban/tévében folyton a ránctalanító krémek vételére biztatnak, és diétás tanácsokkal árasztanak el (és még sorolhatnám). Én szeretem a ráncaim, nem akarok tenni ellenük, mert nem lennék több nélkülük. Ez a kor velejárója, miért kéne szégyellni őket?
    A mai lányok... Múltkor a villamoson két leányzó a detoxikálóban szerzett tapasztalatairól beszélt, némi büszkeséggel a hangjában. A fiatalabb 16 éves volt. Nem lehet elég korán kezdeni!

    VálaszTörlés
  4. Igen,valami nagyon nem jól van,és annyira össze van keverve,hogy tényleg sokáig lehetne bogozgatni.Pl.A szerepek újra a helyükre kerülnének?De ki mondja meg,hogy mi a megfelelő szerep,hiszen nem éppen azért "lázadt" fel a nő,mert valami régen sem stimmelt?
    Igen,valóban nem a nő tisztelete ez az ünnep,de vajon lehet-e valamit úgy ünnepelni,hogy közben nem tisztelem.De,hát ez a tisztelet is micsoda elavult jelző.
    Úgy látszik a világ másik részén is ez a helyzet,csak az számit,amit pénzben ki lehet fejezni.Az anyaságot meg sajnos nem lehet pénzben kifejezni.De,amig mindenki tudja,hogy az anyaság messze fölötte áll az anyagi dolgoknak,mégis a társadalomban úgy van beállitva,mintha mélyen alatta lenne,olyannyira,hogy szóra sem érdemes.
    És az öregség éppen ilyen módon ki van csavarva,azzal a különbséggel,hogy az nem szóra sem érdemes,hanem valami szégyelni való szörnyű dolog.

    VálaszTörlés